60 dkg száraz tarkabab, egy éjszakára vízbe áztatva.
a csipetkéhez:
2 tojás,
2 só,
kb. 15 dkg liszt.
Elkészítés
Bográcsban a felhevített olajon a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát megfuttatjuk.
A pirospaprikával megszórjuk, majd egy kevés vízzel felöntve kiforraljuk. 2 liter vízzel felöntjük, a csülköt beletesszük, babérlevéllel és sóval ízesítjük, majd félig megpároljuk. Ha a víz elpárolog, folyamatosan pótoljuk.
Közben a csipetkéhez a tojást egy kissé megsózzuk, és annyi liszttel összedolgozzuk, amennyit felvesz. A tésztából kis darabkákat csipkedünk, és lisztezett tálcára szórjuk.
Amikor a hús félig megpuhult, az előző este beáztatott, majd leöblített babot beletesszük, ha szükséges, utánaízesítjük, és készre főzzük.
Mielőtt a leves elkészülne, a csipetkét beleszórjuk, és pár percig tovább főzzük.
Tálaláskor a bablevest tejföllel meglocsolva gazdagítjuk. Kívánság szerint erős paprikát is adhatunk hozzá.