2024.03.22 20:18

Csülkös bableves

Nagymamáink is így készítették.

Hozzávalók (6 személyre)

  • 4 evőkanál olaj,
  • 3 vöröshagyma,
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma,
  • 2 evőkanál csemege pirospaprika,
  • 1 egész Tóalmási füstölt nyers hátsó csülök egy éjszakára vízbe áztatva,
  • 2 babérlevél,
  • só,
  • 60 dkg száraz tarkabab, egy éjszakára vízbe áztatva.
a csipetkéhez:
  • 2 tojás,
  • 2 só,
  • kb. 15 dkg liszt.

Elkészítés

  1. Bográcsban a felhevített olajon a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott
    fokhagymát megfuttatjuk.
  2. A pirospaprikával megszórjuk, majd egy kevés vízzel felöntve kiforraljuk. 2
    liter vízzel felöntjük, a csülköt beletesszük, babérlevéllel és sóval ízesítjük,
    majd félig megpároljuk. Ha a víz elpárolog, folyamatosan pótoljuk.
  3. Közben a csipetkéhez a tojást egy kissé megsózzuk, és annyi liszttel
    összedolgozzuk, amennyit felvesz. A tésztából kis darabkákat csipkedünk,
    és lisztezett tálcára szórjuk.
  4. Amikor a hús félig megpuhult, az előző este beáztatott, majd leöblített
    babot beletesszük, ha szükséges, utánaízesítjük, és készre főzzük.
  5. Mielőtt a leves elkészülne, a csipetkét beleszórjuk, és pár percig
    tovább főzzük.
  6. Tálaláskor a bablevest tejföllel meglocsolva gazdagítjuk. Kívánság szerint
    erős paprikát is adhatunk hozzá.