2024.04.16 13:51

C-vitamin a kolbászban?

A kolbász a magyar gasztronómia mélyen gyökerező része. Változatosságát a régiónként és azon belül családonként is eltérő módon való készítése adja.
 
A hagyományos magyar kolbászok igazi kézműves termékek. Ízük a gondos kézi munka és a minőségi alapanyagok eredménye.
Nincs ez másképp Tóalmáson sem. Termékeinket hagyományos módon, családi receptúra alapján készítjük. 

Ezek a kolbászok nemcsak ízben, hanem hagyományokban is gazdagok, melyek generációról generációra öröklődnek már évszázadok óta.
A Tóalmási egy tradicionális családi receptúra alapján készített hagyományos érlelésű, kőfüstölőben füstölt sertéskolbász, amely sertéshúst, sertésszalonnát, őrölt magyar fűszerpaprikát, fokhagymát, köménymagot és őrölt feketeborsot tartalmaz. Ezenfelül a pácsót is kicseréltük l-aszkorbinsavra, azaz a tartósítást részben c- vitamin biztosítja. Ez Magyarország első hozzáadott c-vitamint tartalmazó kolbásza.
 
Tartósítása természetes bükkfafüsttel történik, hideg füstöléssel.
A termék készítése során nem használunk fel semmilyen színező, érlelésgyorsító, állományjavító vagy egyéb adalékanyagokat. Olyan terméket készítünk, amit mi magunk is szívesen fogyasztunk.
Fűszerezést tekintve három különböző variációban készítünk kolbászt. Mindhárom típusnál nagyon fontos összetevő a méltán híres magyar fűszerpaprika.
A parasztkolbász a legenyhébb változat, ebbe kizárólag csemege fűszerpaprikát használunk. A csípőskolbászba vegyesen kerül csemge és csípős fűszerpaprikais, míg a tüzeskolbászba csak utóbbit rakjuk.