2024.04.26 14:49

Viszlát pácsó!

Vége, leszámoltunk a pácsóval örökre!

A húsiparban régi hagyománya van annak, hogy a füstölési eljárások során nitrites pácsót használnak.
 
Használatának előnyei az élénkebb, szebb szín, a tartósítás, valamint a bélbe töltés során esetlegesen még meglévő baktériumok biztos kiküszöbölése, viszont a másik oldalon ott állnak a túlzott nitrit fogyasztás okozta betegségek.
Maga a tiszta nitrit kis mennyiségben nem mérgező, abban az esetben nyilván nem engedélyeznék a használatát, de senki sem ellenőrzi, hogy egy ember szervezetébe naponta mennyi ilyen vegyi agyag kerül be a különböző ételekkel, hiszen senki sem áll számológéppel például a vacsoraasztal mellett.
 
Az újabb kutatások szerint a nátrium-nitritből a gyomorban először nátrium-nitrát, majd ebből mérgező nitroz-aminok keletkeznek, amelyek károsítják a sejtek DNS-ét, emiatt fokozzák a sejtek mutációját, valamint károsítják a máj működését.
 
Nekünk nem kellett több, változattunk!
Mi itt a Tóalmásinál kerestünk egy olyan lehetőséget, amellyel végleg leválthatjuk a nitrites pácsót termékeinkből! 
 
Folyamatos fejlesztéseinknek köszönhetően megtaláltuk azt az erre alkalmas anyagot, ami helyettesíteni tudja az új kutatások alapján kétes hatásokat okozó nátrium-nitritet. Ez nem más, mint az l-aszkorbinsav, azaz a c-vitamin!
 
Magyarországon elsőként nálunk, a Tóalmásinál, a füstölés
mellett, a c-vitamin biztosítja a tartósítást!
Miért jobb C-vitamint használni a tartósítás során?
 
A C-vitamin jótékony hatásai rég ismertek: hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, enyhíti az allergiás tüneteket, serkenti a vas felszívódását, gyorsítja a regenerációt. 
 
Segítségével kivezethettük a tartósítási folyamatból a nátrium-nitritet, melynek túlzott fogyasztása komoly problémákhoz vezethet.
 
Tudjátok mitől maradhat ínycsiklandozó színe a kolbásznak, nitrites
pácsó nélkül? A fejlesztéseink során mindig nagy gondot fordítunk rá, hogy a már megszokott és kedvelt szín-, és ízélményen ne változtassunk. 
 
Amiért megtehettük, hogy a kellemesen rózsaszínes árnyalatot előidéző nitrites pácsót mégis lecseréltük, az a kiváló minőségű őrölt paprikánknak köszönhető, ami természetes módon látja el csodálatos színnel termékeinket!
 
A Szeged és környéki paprikák méltán világhírűek, éppen ezért, itt a Tóalmásinál, kizárólag csak ezeket a prémium minőségű, Magyar paprikákat használjuk!
 
A hagyományok fontosak, de az egészségünk az első!